4 tips om duurzamer te leven

Je ontkomt er niet meer aan; het duurzaam leven. We moeten nou eenmaal actie ondernemen om onze planeet een mooie toekomst te bieden. Dit is voor de meeste mensen niet iets nieuws. Maar hoe doe je dat eigenlijk dat duurzaam leven? En welke aspecten kan jij in je leven implementeren om duurzamer te leven? Wij zochten het voor je uit. Onze bevindingen hebben we vertaalt in vier eenvoudige tips!

Ga bewust om met je spullen

Wanneer je iets nodig hebt, bijvoorbeeld een nieuwe telefoon, denk dan ook eens aan een tweedehands optie. We zien toch nog vaak dat mensen de keuze maken om nieuwe apparatuur aan te schaffen, terwijl tweedehands apparaten nog prima werken.

Hetzelfde geldt voor producten die je niet meer nodig hebt. Gooi deze niet weg, maar breng het naar een dichtstbijzijnde tweedehands zaak. Hiermee maak je niet alleen een ander blij, maar je zorgt ook nog eens voor een tweede leven voor het product. Er hoeft geen nieuw product gemaakt te worden, waardoor je de druk op het milieu verkleint. Ga bewust om met je spullen, een eenvoudige en duurzame keuze dus!

Stap af van fossiele brandstoffen

Stap af van de fossiele brandstoffen. Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan en dat begrijpen wij ook. Toch kan je op korte termijn keuzes maken die je minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen. Neem bijvoorbeeld de aanschaf van een pellet kachel. Deze kachel wordt verwarmd met zogenaamde pellets. Dit zijn cilindervormige houten elementjes die uit houtafval worden geproduceerd. Met een dergelijke kachel ben je minder afhankelijk van gas en bespaar je aanzienlijk op je energierekening. Het is bij de aanschaf van dergelijke pellets van belang dat je bij een gerenommeerde handelaar koopt.

Een pellet kachel is slechts een enkel voorbeeld van een vrij eenvoudige bewuste keuze. Kijk eens op Google en ga voor jezelf na welke bewuste keuzes je kan maken.

Kies voor duurzame merken

Koop je een nieuwe houtentafel of sluit je een energiecontract af, dan is het van belang dat je nagaat of de leverancier of het merk zelf bewuste duurzame keuzes maakt. Ga daarom voordat je koopt na of dit het geval is. Kijk kritisch, want veel bedrijven spelen met minimale beloftes in op de behoefte van de consument om duurzamer te leven.

Wees je bewust van wat je eet

Ja, je leest het goed; wees bewust van wat je eet. Niet om op de kilo’tjes te letten, maar omdat ook ons eten een grote invloed heeft op onze planneet. Zo heeft overbevissing grote invloed op ons klimaat. Dit komt omdat de balans in de zeeën verstoord wordt, waardoor het gehele ecosysteem van onze planneet in gevaar komt. Dit stopt niet bij alleen de vissen in de zee. Ga maar eens na, al levende organismes zijn afhankelijk van de zee.

Het komt waarschijnlijk niet als verassing, maar ook de uit de kluiten gewassen vleesindustrie heeft invloed op onze planneet. Zo maar eens aan de gassen die al de koeien en varkens produceren of hoeveel water al deze beesten nodig hebben. Een keer je visje of stukje vlees overslaan is daarom ook geen overbodige luxe. Sterker nog, het bewust duurzaam kiezen wat je eet, heeft meer invloed op onze planneet dan je denkt.

Geef een reactie