Levensbelangrijke valbeveiliging

Valbeveiliging wordt snel vergeten. Sterker nog, de meeste mensen weten niet eens wat valbeveiliging inhoudt. Het is ook een vrij algemene term, maar als het om valbeveiliging gaat, kun je denken aan bijvoorbeeld steigers, dakrandbeveiliging en valbeveiliging. In deze blog wordt ingegaan op het wezenlijke belang van valbeveiliging. Wees goed voorbereid op je volgende klus op hoogte.

Gevolgen van het niet dragen van valbeveiliging

We willen je niet verrassen als het gaat om de gevolgen van het niet dragen van valbeveiliging, maar toch is het belangrijk om de feiten te kennen als je niet de juiste veiligheidsmaatregelen neemt bij het werken op hoogte. Daarom gaan we toch kort in op de gevolgen van valletsel en zien we in de cijfers dat het vaker voorkomt dan je denkt.

Mogelijk letsel

Verwondingen door vallen van hoogte kunnen bijvoorbeeld verschillende verwondingen veroorzaken, van botbreuken, schaafwonden en blauwe plekken tot hersenbeschadiging. In veel van deze gevallen ben je een tijdje op de vlucht. Je zult nooit 100% weer normaal zijn, omdat je misschien nooit volledig herstelt van een blessure. Daarnaast zijn er elk jaar meldingen van sterfgevallen als gevolg van een ongelukkige val van hoogte. Gelukkig gebeurt dit niet vaak in Nederland.

12.000 slachtoffers van vallen van hoogte per jaar

In Nederland vallen jaarlijks 12.000 mensen van hoogte tijdens het werk. 6.400 slachtoffers belanden daadwerkelijk op de eerste hulp. In 20% van deze gevallen is een langer verblijf in het ziekenhuis nodig. 18 mensen stierven in het ziekenhuis na een val van hoogte. De helft van deze gevallen is te wijten aan vallen van gebouwen of hoogwerkers. Veroorzaakt door een glijpartij of het struikel over een object.

Belangrijk om te vermelden. De vermelde cijfers zijn alleen voor geregistreerde arbeidsongevallen. Tel daar het aantal niet-gerapporteerde gevallen en ongevallen in en om het huis bij op en dan zie je dat deze aanmerkelijk hoger zijn.

De Nederlandse wet schrijft valbeveiliging voor

Los van het feit dat een valbeveiligingssysteem de veiligheid van jezelf en anderen vergroot, is dit ook verplicht in de Nederlandse wet- en regelgeving. Bescherming is nu al een must. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsharnassen en dakrandbeveiliging. Werkgevers die zich niet aan deze verplichting houden, riskeren forse boetes. Een extra impuls om orde in de hoogte te scheppen. Meestal overleven mensen een val van grote hoogte. Maar de vraag is hoe volledig hersteld je bent. Bovendien is de vraag of je hetzelfde werk na herstel weer kan doen.

Verzeker jezelf van de nodige veiligheidsmaatregelen en gebruik goede valbeveiliging. Vind je dat jouw werkgever er alles aan doet om de juiste veiligheidsuitrusting te leveren, verwijs hem dan naar deze blog. Grote kans dat hij de aankomende tijd de nodige veiligheidsmaatregelen doorvoert!

Begrijp ons niet verkeerd. Niet alles rondom veiligheid is de verantwoordelijkheid van je werkgever. Zelf kan je ook de nodige veiligheidsmaatregelen treffen. Zo kan je het juist schoeisel aan doen. In de winter zijn werklaarzen gevoerd erg in trek, terwijl je in de zomer vaak de hippere werksneakers voorbij ziet komen. Deze vind je bijvoorbeeld bij RSN Safety.

Geef een reactie