Breid jouw kledingkast uit met brandvertragende kleding

Je denkt er wellicht niet gelijk aan, toch is brandwerende kleding in sommige sectoren een alledaags onderwerp. Nog sterker, in bepaalde sectoren hebben werknemers het dragen van brandwerende kleding misschien niet eens door. Toch beschermd brandwerende kleding jou en je collega’s tijdens het uitvoeren van klussen in bijvoorbeeld de industriesector. Deze soort kleding is dus niet alleen voor de brandweerman, maar kan ook interessant zijn voor jouw werk. Echter rest dan de vraag welke soort brandwerende kleding geschikt is voor jou? Daarom leggen we jou in deze blog alle ins en outs uit over brandwerende kleding.

Wat is het brandwerende kleding

De naam brandwerende kleding zegt het eigenlijk al, de kleding heeft een brandwerende werking. Dit type kleding wordt gedragen door mensen die te maken kunnen krijgen met open vuur en is verkrijgbaar bij winkels gespecialiseerd in brandveiligheid. Naast open vuur is de brandwerende werking ook interessant voor beroepen waar explosiegevaar, thermische risico’s en gevaarlijke chemicaliën aanwezig zijn. Maar wat maakt deze kleding brandwerend?

De brandwerende werking komt weg bij de materialen waarvan het gemaakt is. In het gebruik van de materialen zitten wel kwaliteitsverschillen, maar de meeste brandwerende kledingstukken zijn gemaakt van: Modacryl, Aramide, brandvertragend katoen en vlam vertragend polyester.

Modacryl

Modacryl is van nature brandvertragend. De vezel is bovendien gemakkelijk te kleuren. Dit maakt het materiaal geschikt voor het maken van felle reflecterende werkkleding. Modacryl is daarnaast zacht van aard, waardoor het comfortabel te dragen is. Naast brandwerend is deze vezel ook zuurafstotend. Reden genoeg dat dit materiaal veelvuldig gebruikt wordt in de productie van brandwerende kleding.

Aramide

Aramide is een andere stof die veel gebruikt wordt in het maken van brandwerende kleding. Dit synthetische materiaal is duurzamer dan bijvoorbeeld modacryl, maar is in zijn productiewaarde een stuk duurder. Dit komt omdat het materiaal moeilijk verkrijgbaar is. Aramide wordt veel gebruikt door militairen en door de brandweer.

Brandvertragend katoen

De meest voorkomende manier waarop brandwerende kledingstukken worden gemaakt, is door gebruik te maken van brandwerende katoen. Katoen is een materiaal dat van nature geen brandwerende werking heeft, daarom wordt het materiaal behandeld met een speciale finish. Deze finish of coating bestaat vaak uit protex of proban.

Door de veelvuldige teelt van katoen is het materiaal goedkoper dan aramide en modacryl. Ook staat katoen bekend om zijn comfortabele en ademende werking. Katoen is niet ideaal om extreem zichtbare kleding van te maken. Dit komt doordat het materiaal niet goed geverfd kan worden in felle kleuren.

Vlamwerend polyester en katoen

Het beste van beide werelden. Dit krijg je wanneer je polyester en katoen gebruikt voor het maken van brandwerende kleding. Door het toevoegen van polyester is het materiaal sterker dan alleen katoen. Daarnaast zijn beide stoffen erg goedkoop. Het polyester is te verven in fluorescerende kleuren. Ideaal voor het maken van veiligheidskleding.

Welke brandwerende kleding is geschikt voor jou

Nu nog de vraag beantwoorden welke brandwerende kleding geschikt is voor jou? Dit hangt af van hoe vaak je de kleding wast, hoe hoog de zichtbaarheid dient te zijn en je werkzaam bent met statische stoffen.

Wij raden modacryl aan voor werkzaamheden waarin je goed zichtbaar bent en de kleding vaak moet wassen. Aramide gebruik je ook voor wanneer je de kleding vaak moet wassen maar waarin je minder zichtbaar hoeft te zijn. Brandwerende kleding van katoen in combinatie met polyester gebruik je wanneer de kleding niet vaak gewassen moet worden, maar wel zichtbaar moet zijn. Brandwerend katoen is geschikt voor kleding dat niet vaak gewassen moet worden en niet zichtbare elementen hoeft te bevatten.

Nog meer brandwerende tips!

Ben jij door het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt in het onderwerp brandveiligheid, ga dan eens na hoe brandveilig je woning is. Maak je bijvoorbeeld al gebruik van brandwerende luiken? En heb je koppelbare rookmelders al een keer een kans gegeven. Een juiste voorbereiding redt levens, ook wanneer het op je huis aankomt!

Geef een reactie