Duurzame kleding kopen? Hier moet je opletten bij aanschaf!

Laten we allereerst duurzaamheid definiëren, want wat is duurzame kleding eigenlijk? Duurzame kleding kunnen we onderverdelen in drie verschillende soorten duurzaamheid, namelijk ecologische, sociale en economische duurzaamheid. In deze blog lees je alles op het gebied van deze onderwerpen. Ook duiken we dieper in de verschillende keurmerken waar duurzame producten voor in aanmerking komen. Zo maak jij altijd de juiste duurzame keuze tijdens het shoppen naar kleding. En werk je bijvoorbeeld als beveiliger of in de bouw? Ook dan is het belangrijk om qua kleding een duurzame keuze te maken. Lees dus snel verder.

Economische duurzaamheid

Allereerst dien je bij de aanschaf van je kleding te letten op de mate van economische duurzaamheid die het kledingmerk of verkoper hanteert. De letterlijk definitie van economische duurzaamheid is om op een verantwoordelijke en milieuvriendelijke wijze winstgevendheid te generen. Wanneer je een kledingstuk wil aanschaffen kan je binnen deze tak van duurzaamheid bijvoorbeeld denken aan de katoenboer. Heeft hij of zij wel een eerlijke prijs gekregen voor zijn katoen, of is deze boer onder druk gezet door grote kledingmerken om een zo’n laag mogelijke prijs voor zijn katoen te vragen. Ook kan je vaak op de website van een ondernemer vinden of hij of zij ook andere vormen van duurzaam ondernemen doorvoert.

Sociale duurzaamheid

Sociale duurzaamheid doelt op het verbeteren en behouden van het welzijn van mensen, zowel voor de huidige als toekomstig generaties. Er is niet één definitie die deze vorm van duurzaamheid uitlegt. Toch staat de mens centraal in sociale duurzaamheid.

Denk bij Sociale duurzaamheid bij het kopen van kleding bijvoorbeeld aan de arbeidsomstandigheden van werknemers van het land van herkomst. Staat er bijvoorbeeld China in het kledinglabel? Dan weet je dat het kledingstuk waarschijnlijk gemaakt is door werknemers die onder een zeer hoge werkdruk tegen ontzettend lage lonen aan het werk zijn gezet.

Ecologische duurzaamheid

Met ecologische duurzaamheid wordt het welzijn van het milieu bedoeld. Ecologisch wordt gedefinieerd als het rekening houden met de planeet met het accent op planten en dieren.

Wanneer je kleding koopt, kan je binnen deze tak van duurzaamheid denken aan welke grondstoffen er tijdens het productieproces zijn gebruikt. Ook kan je nagaan of tijdens de productieprocessen dierenwelzijn in het geding is gekomen, bijvoorbeeld door het gebruik van bont of andere dierlijke producten.

Let op Greenwashing!

Binnen elke vorm van duurzaamheid is het belangrijk dat je alert bent op merken en bedrijven die duurzaamheid misbruiken als marketingtool. Zogenaamde ‘greenwashing’ noemen we dit met een hippe Engelse term. Bedrijven willen hun merk verantwoordelijker en duurzamer voordoen dan dat zij daadwerkelijk zijn. Wil je echte duurzame kleding kopen? Doe dan onderzoek verder dan alleen de mooie marketingwoorden. Ga bijvoorbeeld eens na of het merk of bedrijf ook gebruik maakt van duurzaamheidskeurmerken.

Welk duurzaamheidskeurmerk moet je op letten?

Qua keurmerken zie je als consument bij de keuze voor je kleding soms door de bomen het bos niet meer. Wij helpen je daarom om enigszins overzicht te creëren door de belangrijkste kledingkeurmerken op te sommen.

  • EU Ecolabel
  • Organic 100 Conten Standard
  • Neturtextil IVN Zertifiziert Best
  • Fair For life
  • Fairtrade Textile Production Standard
  • Cotton Made In Africa
  • Biokreis
  • Oeko-Tex Made In Green

Wil je nu een volledig overzicht van de kwaliteit van de duurzaamheid keurmerken, kijk dan eens op de website van keurmerkenwijzer. Hier vind je een overzicht van alle keurmerken die in de kledingindustrie in het leven zijn geroepen met de nodige graadmeters in kwaliteit.

Geef een reactie